Tarıma odaklanan borsa yatırım fonları önemli ölçüde daha iyi performans göstererek yatırımcıların dikkatini çekiyor ve bu niş pazar merak uyandırıyor.
Yatırımcıları 2024 yılında tarım ETF'lerine çeken önemli faktör, enflasyona karşı koruma potansiyeli. Tarihsel olarak, tarımsal emtia fiyatları enflasyonist dönemlerde yükselme eğiliminde olmuştur. Bu durum, portföylerini enflasyonun aşındırıcı etkilerinden korumak isteyen yatırımcılar için tarımsal emtiaları cazip bir varlık sınıfı haline getiriyor.
16 Nisan 2024 itibariyle, en büyük tarım ETF'si olan PowerShares DB Agriculture Fund (DBA), sene başından bu yana %21'den fazla artış gösterdi. Bu, S&P 500'ün aynı dönemdeki %6'lık performansının oldukça üzerinde.
Birleşmiş Milletler, 2050 yılına kadar küresel nüfusun yaklaşık 10 milyara ulaşacağını ve bunun da gıda üretim sistemleri üzerinde büyük bir baskı oluşturacağını tahmin ediyor. Nüfus artışına bağlı olarak küresel gıda talebinin istikrarlı bir şekilde artmaya devam etmesi tarım ETF'lerinin güçlü performansına katkıda bulunacağı tahmin ediliyor.
Bu durum, tarımsal değer zincirindeki şirketlere fayda sağlayan uzun vadeli bir tarımsal üretim artışı ihtiyacı anlamına geliyor.
Tarım Ekosistemi
Tarım sadece şeker, mısır, soya fasulyesi, kahve, kakao, pamuk, buğday ve diğer tarım emtiaları demek değil. Tarım aslında bir ekosistem:
● Tohum ve gübre üreticileri,
● Tarım makineleri üreticileri,
● Gıda işleme ve dağıtımı
Tohum ve gübre üreticileri: Çiftçiler mahsul verimini en üst düzeye çıkarmaya çalıştıkça bu girdilere yönelik artan talep büyümelerini körüklemektedir.
Tarım makineleri: Artan tarımsal faaliyet, daha fazla ekipman ihtiyacı anlamına gelir ve bu tip şirketlere fayda sağlar.
Gıda işleme ve dağıtımı: Tarımsal emtiaların işlenmesi, taşınması ve depolanması ile ilgilenmektedir. Küresel gıda talebi arttıkça, bu şirketlerin rolü daha da önemli hale geliyor.
Tarımdaki Riskler
Tarım piyasası umut verici olsa da risksiz değildir. Jeopolitik gerilimler tarımsal üretimi ve ticaret akışını sekteye uğratabilir. Ayrıca, kuraklık veya sel gibi hava olayları mahsul verimini etkileyebilir ve önemli fiyat dalgalanmalarına neden olabilir. Yatırımcılar portföylerinin bir kısmını tarım ETF'lerine ayırmadan önce bu faktörleri dikkatle değerlendirmelidir.
Tarım ETF'lerinin Geleceği
Tarım ETF'leri için uzun vadeli görünüm parlak görünüyor. Küresel nüfus artışı ve iklim değişikliği gıda güvenliği için zorluklar yaratmaya devam ettikçe, verimli, sürdürülebilir tarım uygulamalarına olan talebin artması bekleniyor. Artan gıda talebi, enflasyon endişeleri ve çeşitlendirme ihtiyaçları nedeniyle ETF'ler, uzun vadeli büyüme beklentileri olan bir sektöre yatırım için uygun bir zemin sunuyor.
TEFAS’taki Tarım Temalı Fonlar
Ülkemizde tarım ekosistemine yatırım yapan ve TEFAS’ta işlem gören 7 adet yatırım fonu bulunuyor. Bunların yıllık getirilere göre sıralanmış hali aşağıda yer alıyor:
* 18 Nisan 2024 tarihi itibariyle.
Bu fonlar yukarıda bahsettiğim tarımla ilgili emtia ETF’lerinin yanısıra ekosistemin parçası olan yerli ve yabancı hisse senetlerine de yatırım yapıyorlar.
Not: Yıllık getirisi en yüksek IJT – İş Portföy Tarım Serbest Fon ile ilgili özet inceleme yazısına bu linkten erişebilirsiniz.
Bunların dışında tarımın teknoloji tarafına yatırım yapan iki fonumuz daha var. Bu fonlar, tarım emtia ETF’lerinden ziyade tohum, gübre, tarım makinaları üreticileri ile gıdanın işlenmesi, depolanması ve dağıtımı ile ilgili yerli ve yabancı şirketlere yatırım yapıyorlar. Bunların yıllık getirilere göre sıralanmış hali aşağıda yer alıyor:
* 18 Nisan 2024 tarihi itibariyle.
Uzun vadeli olarak bakıldığında, tarım için gelecek parlak görünüyor. Küresel nüfus artışı ve iklim değişikliği gibi faktörler, verimli ve sürdürülebilir tarım uygulamalarına olan talebi artırarak bu yatırım zemininin uzun vadeli büyüme potansiyelini destekliyor. Bu nedenle, tarım temalı yatırım fonları, gıda güvenliği endişeleri, enflasyon endişeleri ve çeşitlendirme ihtiyaçları gibi faktörlerle birlikte uzun vadeli yatırımcılar için cazip bir seçenek olabilir.